Perhepartio

Mäntsälän Metsäkävyissä kokoontuu perhepartioryhmä, Tikrut, joka koostuu alle sudenpentuikäisistä lapsista ja heidän vanhemmistaan. Kymmenen perhekunnan ryhmällä on oma maskotti-tiikeri, jonka kantaminen retkellä on lasten lempihommaa – vuorot tulee jakaa tarkasti.

Perhepartiotoiminta polkaistiin käyntiin marraskuussa 2014 Käpypirtillä järjestetyssä retkipäivässä. Porukka on kokoontunut siitä lähtien kerran kuussa lauantaisin klo 12-15. Tapaamisissa on mm. painettu Tikrujen omat huivit, opeteltu kierrättämistä ja ensiapua lasten näkökulmasta. Keväällä 2014 rakennettiin majoja ja majoitteita sekä kokeiltiin, mitä vedelle tapahtuu öljyturmassa. Vuonna 2015 retkeiltiin kolon lähimaastossa, tehtiin nimikyltit, tarkasteltiin kasveja ja etenkin muurahaisia, etsittiin aarteita sekö opeteltiin erätaitoja. Talvella 2016 tehtiin yöretki Käpypirtille, keväällä rakennetiin linnunpönttöjä Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan ja kesällä 2016 pari perhettä osallistuu finnjamboree Roihulle. Vuonna 2017 tehtiin QR-koodi-rastirataa, tehtiin joulun alla palvelutempaus vanhainkotiin, nikkaroitiin hyönteishotelleja ja pidettiin nuotiolettukestit. Kesällä 2017 leireiltiin Säihke-piirileirillä Hangossa. 

Perhepartion tarkoituksena on, että myös pienet lapset pääsisivät kokeilemaan partiomaisia aktiviteetteja oman aikuisen kanssa rennosti puuhaillen. Ryhmä osallistuu lippukunnan yhteisiin tapahtumiin ja adventtikalentereiden myymiseen. Toiminta perustuu partion kasvatustavoitteisiin ja partio-ohjelmaan, mutta aktiviteetit sovelletaan perheiden yhdessä suoritettavaksi. ”Idea ryhmän perustamisesta lähti lippukunnasta. Ajatukseen yhdistyi oma tarve, kun perheemme 5-vuotias olisi halunnut aloittaa sudenpennuissa isoveljen perässä. Näin pienetkin pääsevät mukaan partioon, tulee ulkoiltua ja pääsee itsekin mukaan partioharrastukseen koko perheen voimin”, kertoo Jaana ”Jasu” Hopeakoski.

Vuonna 2018 perhepartio otettiin osaksi partion virallista toimintaa.